Το Μέλασμα

Στο σημερινό μας αρθρό θα ασχοληθούμε με το μέλασμα που είναι μία από τις διαταραχές της μελανίνης του δέρματος. Παρουσιάζεται πιο συχνά σε γυναίκες ανοιχτόχρωμου τύπου δέρματος, ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών. Πρόκειται για λείας επιφάνειας σκούρες κηλίδες που εμφανίζονται σε σχηματισμούς ή μεμονομένα , με ομοιόμορφη κατανομή συμμετρικά στο πρόσωπο και στο άνω χείλος.Σπανιότερα εμφανίζεται στο στέρνο και στους ώμους. Είναι πολύ φυσιολογικό το άτομο να μην αισθάνεται άνετα, και να έχει την ανάγκη για κάλυψη με κάποιο είδος καλυπτικού make up. Προκαλεί συχνά απογοήτευση γιατί είναι πολύ πιθανό ακόμη και κάτω από οδηγίες ειδικού που εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, το πρόβλημα να παραμένει το ίδιο. Άρα αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μία πολύ επίμονη κατάσταση που είναι δύσκολη σε αντιμετώπιση.Αποτελεί αισθητικό πρόβλημα και όχι παθολογική κατάσταση .

ΕΚΛΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

1.Προδιάθεση του δέρματος. Τόσο τα πιο ανοιχτόχρωμα δέρματα, όσο και τα πιο σκούρα είναι επιρρεπή στις διαταραχές της μελανίνης. Γενικά αν ένα άτομο μαυρίζει εύκολα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να το εμφανίσει. 2.Αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων, όπως και προβλήματα σε όργανα που παράγουν ορμόνες όπως ο θυροειδής. 3.Κατά την εγκυμοσύνη 7 στις 10 γυναίκες θα εμφανίσουν μέλασμα στο 2ο και στο 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης. 4.Η συστηματική έκθεση στον ήλιο.Η έκθεση στη UV ακτινοβολία ενεργοποιεί τα μελανινοκύττρα προς παραγωγή μελανίνης. 5.Φλεγμονή του δέρματος που μπορεί να προέλθει από διάφορες θεραπείες προσώπου,χημικά peelings, laser εφαρμογές κ.α. Χρήση προιόντων που περιέχουν υψηλά επίπεδα ρετινόλης (Βιτ. Α) ,οξέων ,λευκαντικών παραγόντων,συστατικά φωτοευαισθητιποιήτες(χρώμα και άρωμα). 6.Φάρμακα . Γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια,χάπια ορμονικής αποκατάστασης , αντικαταθλιπτικά.

ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Καμία πρακτική δεν θα έχει αποτέλεσμα, χωρίς τη χρήση του ΣΩΣΤΟΥ αντιηλιακού προιόντος το οποίο θα εφαρμόζεται ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ! Ακόμα και όταν η κατάσταση του μελάσματος σημειώσει βελτίωση ,η εφαρμογή του αντιηλιακού θα πρέπει να είναι αδιάκοπη. Και αυτό γιατί μόνο λίγες ώρες έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντιηλακό είναι αρκετές να προκαλέσουν την επανεμφάνιση του ακόμα πιο έντονα, ακόμα και σε συννεφιά!

TIPS

1.Θα πρέπει να είμαστε πολύ υπομονετικοί,και να δίνουμε αρκετό χρόνο στη προτεινόμενη από τον ειδικό αγωγή με προιόντα αντιμετώπισης καθώς και στις οδηγίες που θα πρέπει να τηρούνται, προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν θα δούμε γρήγορα σημάδια βελτίωσης,καθότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να γίνει αυτό!

2. ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιούμε το ΣΩΣΤΟ αντιηλιακό ΣΩΣΤΑ!

3.Φοράμε καπέλο!

4.ΔΕΝ τρίβουμε το δέρμα ,δεν το απολεπίζουμε ,δεν χρησιμοποιούμε προιόντα peeling. Αν και μπορεί να φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα βοηθούσε οι κηλίδες να ξεθωριάσουν,ωστόσο αυτές οι διαδικασίες θα προκαλέσουν εκ νέου φλεγμονή που θα οδηγήσει σε εντονότερο πρόβλημα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s